Uw huis moet voorzien zijn van een energielabel wanneer uw huis wordt verkocht, verhuurd of wanneer deze wordt opgeleverd. Sinds 2015 krijgt u een boete van maximaal €405,- wanneer u hier niet aan voldoet. Fastlabel zorgt ervoor dat u binnen 24 uur een energielabel in huis hebt.
Er zijn twee verschillende soorten energielabels voor woningen, namelijk het definitief energielabel en de energie-index. Uw huis moet voorzien zijn van 1 van deze energielabels.
Verschil definitief energielabel en energie-index
Kort gezegd is het definitief energielabel de eenvoudige variant en de energie-index de uitgebreide variant. Het definitief energielabel wordt aan de hand van maximaal 10 vragen bepaald, terwijl de energie-index wordt bepaald aan de hand van 150 kenmerken. Het definitief energielabel kunt u zelf online bepalen, de energie-index wordt door een EPA-W adviseur bepaald bij een woningbezoek. De energie-index is daarom een stuk nauwkeuriger dan het definitief energielabel.
Definitief energielabel woning
Dit is het meest eenvoudige energielabel en daarmee ook het goedkoopste. Wanneer u alleen uw huis wilt verkopen of verhuren is dit energielabel voldoende. U kunt dit energielabel zelf online aanvragen, uw invoer zal vervolgens op afstand worden gecontroleerd en geregistreerd.
Assistent definitief energielabel
Het aanvragen van een definitief energielabel is niet altijd even gemakkelijk. Bovendien heeft niet iedereen een computer met internetaansluiting. Laat ons u helpen om het definitief energielabel aan te vragen. Een EPA-W gecertificeerd adviseur komt bij u langs om het definitief energielabel aan te vragen.
Energie index
Dit is de uitgebreide variant van het energielabel. Dit energielabel kunt u bijvoorbeeld gebruiken wanneer u uw woning zeer goed hebt geïsoleerd of duurzame installaties hebt geplaatst. Ook kunt u hiermee een duurzame lening aanvragen of het aantal huurpunten te bepalen. Een EPA-W gekwalificeerd adviseur komt bij u langs om uw hele woning op te meten.