Energie-index woning

Een energie-index is een nauwkeurige berekening van het energieverbruik van een woning, waarbij tot 150 kenmerken van uw woning worden opgenomen door een gecertificeerd EPA-adviseur. Hierdoor krijgt u een nauwkeurig beeld van de energieprestatie van uw woning. Deze uitgebreide versie van het energielabel is onder andere noodzakelijk bij het bepalen van huurpunten en/of het aanvragen van subsidies of leningen. De meting van een woning duurt ongeveer anderhalf uur.
Energie index hoe werkt het?

Huurpunten woningen

Het aantal huurpunten van een huurwoning die onder de liberalisatiegrens ligt (een huurprijs lager dan € 710,69) wordt mede bepaald aan de hand van de energie-index. Een lagere energie-index (lees: duurzamere woning,) krijgt meer huurpunten dan een minder duurzame woning. U kunt uw maximale huuropbrengst verhogen tot €230 met een energiezuinige woning. Heeft u geen energie-index, dan wordt het aantal huurpunten bepaald aan de hand van het bouwjaar van de woning. U zult dan echter wel uw huuropbrengst verkleinen, omdat het aantal huurpunten conservatief wordt ingeschat.

Meer informatie huurpunten

 

STEP subsidie

Verhuurders van huurwoningen kunnen tot en met 31 december 2017 een STEP-subsidie aanvragen. STEP staat voor stimuleringsregeling energieprestatie huursector, met deze subsidie kunt u uw huurwoning(en) verduurzamen, wanneer deze onder de liberalisatiegrens ligt. U komt in aanmerking voor deze subsidie wanneer u door middel van de energie-index kunt aantonen dat uw woning is verbeterd. Bij een hoger verschil  in energie-index krijgt u een hoger subsidiebedrag. 

Meer informatie STEP subsidie

Duurzame lening

Naast subsidie kunnen verhuurders van woningen met een energie-index ook in aanmerking komen voor een duurzame lening. Voorwaarde van een dergelijke lening is dat de energie-index aantoonbaar is verbeterd. Voorbeelden van duurzame leningen zijn de fonds energiebesparing huursector en de stimuleringsregeling duurzaamheid.

 

Stap 1

U vraagt vrijblijvend een afspraak aan op een datum en tijdstip dat u het beste uitkomt. Let op: de afspraak is nu nog niet definitief.

Stap 2

Fastlabel neemt binnen 24 uur contact met u op om eventuele vragen te beantwoorden. Ook zal de kostprijs van de energie-index vrijblijvend aan u worden voorgelegd. Als u het aanbod accepteert zal de afspraak worden bevestigd. De prijs ligt vast, ook wanneer er meer werk is dan voorzien. Hierdoor weet u altijd waar u aan toe bent.

Stap 3

Een gecertificeerd EPA (Energie Prestatie Advies) adviseur komt bij u langs om de bouwtechnische kenmerken van de woning en de toegepaste installaties op te nemen. Deze meting duurt, afhankelijk van de grootte van uw huis, ongeveer anderhalf tot twee uur.

Stap 4

U ontvangt uw energie-index binnen 24 uur.